Skanska

Inför provboendet

Hej och välkomna till min blogg!

Skanska bygger just nu passivhushyresrätter åt Svenska Bostäder i Hökarängen. I februari ska jag provbo visningslägenheten några nätter för att själv få testa hur det är att bo i ett passivhus. Jag har gjort energiberäkningarna för projektet, och är så klart förskräckligt nyfiken på hur det fungerar i verkligheten. För att slippa vänta till nästa vinter, när hyresgästerna flyttat in, för att få veta det, tar jag helt enkelt och flyttar in själv i några dagar. Bullbak, matlagning och ett ständigt mätande av inomhustemperaturen kommer då bli min vardag. Välkomna att följa förberedelserna och provboendet! Om ni har frågor om passivhus i allmänhet eller Blå Jungfrun i synnerhet är det fritt fram att kommentera nedan.

14 kommentarer

 1. Calle
  Skrivet 27 januari, 2010 klockan 03:41 | Permalink

  Spännande! Vad är det egentligen som gör att inte alla moderna hus byggs på detta sätt? Är det mycket dyrare, eller?

 2. Johanna
  Skrivet 28 januari, 2010 klockan 12:49 | Permalink

  Hej!
  Svenska Bostäder, som har beställt Blå Jungfrun, bedömer att investeringskostnaden är 6% högre för att det är ett passivhus. Samtidigt är energikostnaden halverad, så på sikt lönar det sig att bygga så här. Anledningen till att inte alla hus som byggs är så här energieffektiva tror jag är dels att många fokuserar för mycket på investeringskostnaden istället för totalkostnaden, och att det fortfarande finns många fördomar och rädslor om täta hus och energieffektiva lösningar. Detta hoppas vi ändra på genom att visa att det fungerar!

 3. Elin Gustavsson
  Skrivet 29 januari, 2010 klockan 08:05 | Permalink

  Hej Johanna!
  Vad spännande de låter. Jag har två små frågor? Kan det blir för varmt i lägenheten om man bakar för mycket bullar? och varierar temperaturen mycket i lägenheten beroende på aktivitet?

  Hälsnignar Elin

 4. Johanna
  Skrivet 29 januari, 2010 klockan 08:14 | Permalink

  Hej!
  Precis som i en vanlig lägenhet ökar temperaturen i ett passivhus om man bakar bullar i mängder. Är det sommar kan man vädra, och är det vinter brukar man uppskatta den värmen. Skönt att veta kan också vara att värmen i luften som tas ut via frånluftsventilationen värmer upp tilluften. Det betyder att ju fler bullar du bakar, desto mindre värme behöver köpas för att värma tilluften.
  Husen i Blå Jungfrun har en tung stomme och mycket isolering. Det innebär att den värme som tillförs stannar länge och att temperaturen jämnas ut. Det kommer inte vara nämnvärt kallare när du kommer hem från jobbet till exempel än när du går på morgonen. Men du kommer märka skillnad på inomhustemperaturen bereoende på hur mycket du bakar, lagara mat och hur många ni är hemma. Ju mer aktiv man som boende är, desto mindre behövs komplementsvärmarna.

 5. Nasim
  Skrivet 4 februari, 2010 klockan 08:00 | Permalink

  Hej Johanna,

  Det blir väldigt spännande att följa Ditt provboende i lägenheten och ta del av Dina erfarenheter.

 6. Johanna
  Skrivet 4 februari, 2010 klockan 08:46 | Permalink

  Hej!
  Vad roligt att du tycker det! Ställ gärna frågor här om du tycker jag glömt att förklara något.

 7. Sophie Kaiserfeld
  Skrivet 4 februari, 2010 klockan 09:20 | Permalink

  Hej, vilken bra ide! Jag är själv sugen på att prova på boende i passivhus , så nu får jag iallafall en möjlighet att följa dig. Jag kan komma och provsmaka bullarna också ;-)

 8. Johanna
  Skrivet 4 februari, 2010 klockan 09:27 | Permalink

  Självklart! Ju fler vi är, desto varmare blir det, och jag behöver nog hjälp att äta upp bullarna. Etapp två, dvs hus 3 och 4, har inte hyrts ut än, så än finns det chans att anmäla intresse och teckna kontrakt för en lägenhet i Blå Jungfrun!

 9. Mats Ärnbäck
  Skrivet 12 februari, 2010 klockan 10:07 | Permalink

  Ok Johanna, då hakar jag på Sophie. Mumsar gärna bullar jag med !
  Och vilken bra ide med att “provbo”! Det är vad jag kallar seriöst !!!
  Vill gärna höra dina åsikter efter det !!
  Jag ska ju vara Bovärd för Blå Jungfrun så det är klart man är nyfiken!

 10. Johanna
  Skrivet 15 februari, 2010 klockan 01:49 | Permalink

  Vad kul att du är nyfiken! Du får gärna skicka konkreta frågor, så ska jag göra mitt bästa att svara. Jag ser med spänning fram emot mina provboende dagar, jag med…

 11. Göran P
  Skrivet 16 februari, 2010 klockan 12:19 | Permalink

  var på visningen i lördags,gick direkt hem och svarade JA till en tvåa..nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att man får bli en del i detta nya…ser fram mot dina vidare skriverier…

 12. Johanna
  Skrivet 17 februari, 2010 klockan 08:21 | Permalink

  Hej!
  Vad kul! Om du inte skulle få en lägenhet nu kommer ju en uthyrningsomgång till snart för hus 3 och 4, så då får du en chans till. Lycka till!

 13. Per Andersson
  Skrivet 18 augusti, 2010 klockan 09:44 | Permalink

  Hej Johanna!
  Jättebra blogg! Upptäckte den först nu… Kul att ni även satsar på passivhus/hyresrätter i Stockholm! Jag har bytt jobb (från Älvstranden) och jobbar numer på Peab som utvecklingschef, så jag ska kika in i bloggen lite extra… ;-) Per

 14. Johanna
  Skrivet 18 augusti, 2010 klockan 11:26 | Permalink

  Hej Per!
  Vad roligt att höra från dig! Det låter som ett spännande jobb. Håll gärna koll på vår blogg, och ställ frågor om du undrar något. ha det bra!