Skanska

Projekt Blå Jungfrun

Projektet Blå Jungfrun består av fyra lamellhus om totalt 97 lägenheter. Svenska Bostäder är beställare, och lägenheterna är hyresrätter. Lägenheterna förmedlas via Svenska Bostäders interna kö och Stockholms stads bostadsförmedling. Husen ligger precis på gränsen mellan Farsta och Hökarängen.

Husen i projekt Blå Jungfrun har ett beräknat energibehov som är mindre än hälften av dagens energikrav. Det beror på ett antal saker. Dels har vi ett bra klimatskal, med mycket isolering, bra fönster och hög täthet. Dels har vi ett mycket effektivt ventilationssystem, där en stor andel av värmen i frånluften återvinns. Och slutligen får de boende själva betala för sin energianvändning, vilket både är bra ur energieffektiviseringsynpunkt och ur rättvisesynpunkt. Det kan tyckas konstigt att det inte krävs mer för att nå ett så lågt energibehov, men jag tycker det är positivt eftersom det gör att det finns hopp om att fler hus byggs så här. Eftersom vi inte testar ny, obeprövad teknik utan använder redan beprövade byggsätt är risken för bakslag liten.

4 kommentarer

 1. Jonas
  Skrivet 28 januari, 2010 klockan 02:45 | Permalink

  Härligt att se bloggen i full blomning! Ser fram emot intressanta dina iakttagelser och att få mer kunskap kring energisnålt byggande framöver.

 2. Johanna
  Skrivet 28 januari, 2010 klockan 02:58 | Permalink

  Ja, det är kul! Om det är något speciellt du vill veta får du gärna ställa frågor här, så ska jag göra mitt bästa att besvara dem.

 3. Skrivet 6 september, 2010 klockan 09:14 | Permalink

  I happen to land on this blog and it is a properly written article, a little on the long side, but a pretty satisfactory one.
  I definetly like the layout too, it is altogether simple to navigate.

 4. Skrivet 9 september, 2010 klockan 07:15 | Permalink

  I like the graphics and navigation of the blog, easy on the eyes and nicely put together.
  a lot of other blogs are just way too stuffed with adds