Skanska

Andra kvällen

Nu är jag tillbaka i visningslägenheten för min andra övernattning. Tilluftstemperaturen är betydligt högre idag, och det börjar märkas på inomhustemperaturen också. Det tar dock längre tid att värma upp lägenheten än det kommer att göra efter inflytt. Det beror på att det är kallt på alla sidor om lägenheten, vilket gör att alla omkringliggande ytor måste värmas upp tillsammans med inomhusluften. Efter inflytt kommer den här trögheten vara bra eftersom den gör att man kapar topparna och dalarna i utomhustemperaturen och får en jämn inomhustemperatur, men just nu skulle det passa bra att ha ett mindre trögt hus. Jag är ju otålig! Det som kommer vara riktigt spännande är att se temperaturvärdena för de olika rummen och se hur lång tid det tar för inomhustemperaturen att följa efter tilluftstemperaturen. Den utvärderingen måste dock dröja till nästa vecka tyvärr. Tills dess får jag njuta av den fina, tysta lägenheten, den vackra inredningen och en god kopp te. Inte helt fel.

4 kommentarer

 1. Eric Hellsing
  Skrivet 18 februari, 2010 klockan 06:33 | Permalink

  Ja, det var värst vad trögt huset är! Om du vill kan min familj hjälpa till genom att flytta in i vår 5:a i samma port. Vi är många och älskar dessutom att baka bullar så det borde väl hjälpa till för att få upp värmen! ;-)

 2. Johanna
  Skrivet 18 februari, 2010 klockan 07:12 | Permalink

  Det låter utmärkt! Tyvärr flyttar jag hem igen redan imorgon, så ni hinner nog inte hit. Som sagt, allt kommer fungera bra när det väl finns mer än en person i ett stort flerbostadshus. Så länge myser jag med värmeljus och bra böcker.

 3. Tania Tello
  Skrivet 18 februari, 2010 klockan 07:26 | Permalink

  Hej Johanna!

  Intressant läsning i samband med att du provbor pasivhuset :)

  Har smartpanelen hunit räkna ut hur mkt energi, vatten osv du gjorde av med första dagen? Hur ser förbrukningen ut där?

  Finns det andra typer av energismarta hus?

  Ha en bra helg, efter fredagen!

  /Tania

 4. Johanna
  Skrivet 18 februari, 2010 klockan 07:35 | Permalink

  Hej!
  SBoxen, som visar vatten- och elanvändning i lägenheten, är tyvärr inte inkopplad än eftersom bredbandet inte är igång, så tyvärr kan jag inte mäta det.
  Passivhusen är de vanligaste energisnåla husen i Sverige, men vi kan numera också stoltsera med ett plusenergihus, alltså ett hus som på årsbasis producerar mer energi än det behöver. Det är energigurun Karin Adalberths privata hus Villa Åkarp i Skåne. Jag hoppas på fler hus som det!