Skanska

Täthetsprovning del 2

Igår var det äntligen dags för täthetsprovningen av ett helt trapphus med angränsande lägenheter. På grund av den stora volymen var vi osäkra på om en fläkt skulle räcka, men hoppades att det skulle gå eftersom det är passivhus vi bygger. Fläktkapaciteten visade sig räcka och bli över, och till slut mätte vi tätheten med en kapacitet motsvarande en liten villa. Jag vågar inte skriva det exakta täthetsvärdet förrän jag fått den officiella rapporten, men det ser mycket, mycket bra ut, och jag är otroligt stolt över projektets arbetsinsats. Därför blir det tårta för alla som jobbar på projektet nästa vecka för att fira resultatet.

Alla rör tätades och alla toaletter, handfat och diskhoar fylldes med vatten för att hindra luft från att ta sig in den vägen.

Alla ventilationsöppningar stängdes för, de också.

Apparaten för täthetsprovning heter Blower door, och består helt enkelt av en tät duk med en fläkt i som spänns upp i porten. Kanterna tätas noga för att säkerställa att ingen luft smiter in den vägen.

Antalet svarta gummiringar som plockas bort bestämmer kapaciteten på fläkten. Vi började med alla bortplockade, och slutade tills slut med bara två öppna hål (av någon anledning tog jag dock inget kort på det, utan bara på testet med ett hål öppet).

Blower door-utrustningen är kopplad till en dator, som ser till att ett konstant över- respektive undertryck hålls. Datorn beräknar också täthetsvärdet.

Bilder från termograferingen (fotograferingen med värmekamera) och det officiella täthetsvärdet utlovas så snart jag fått rapporten.

6 kommentarer

 1. Jonas
  Skrivet 15 februari, 2010 klockan 10:23 | Permalink

  Projektgänget är väl värda tårta! Med täthetskraven ställs ju stora krav på allt från projektering till detaljutförande. Måste vara ett kul projekt med engagerade medarbetare.

 2. Pernilla Ivarsson
  Skrivet 15 februari, 2010 klockan 01:36 | Permalink

  Hej Johanna!
  Vilken bra idé att blogga om Blå Jungfrun! Jag ska definitivt följa din blogg, med stort intresse! Vad skönt att provtryckningen gav bra resultat och så roligt att se bilder på lägenheten!! När är det du ska börja bo och hur länge?
  Lycka till!

 3. Johanna
  Skrivet 15 februari, 2010 klockan 01:52 | Permalink

  Hej!
  Vad kul att även du hittat bloggen! Ja, provtryckningen var en riktig succé och jag är stolt som en tupp över projektgängets insats. Jag ska provbo nu på onsdag till fredag. Kom gärna med frågor om du vill att jag ska testa något speciellt när jag ändå är på plats och har chansen!

 4. Johanna
  Skrivet 15 februari, 2010 klockan 01:55 | Permalink

  Japp, de är värda mycket mer än så, men jag har nog inte befogenheter att ge dem mer än tårta… Extra roligt är, att det lilla, lilla läckage som fanns upptäcktes i själva fönsterkonstruktionen, inte i infästningen. Det betyder att allt produktionen kunde påverka är helt tätt. Otroligt imponerande! Och ja, det är väldigt roligt att vara del av ett projekt där alla strävar åt samma håll och är så engagerade. Att det blir bra då har vi nu svart på vitt.

 5. Eric Hellsing
  Skrivet 18 februari, 2010 klockan 08:50 | Permalink

  Jag och min familj kommer att flytta in i Blå Jungfrun den 1 juni och följer med spänning din blogg. Vi är ju jättenyfikna över hur alla tester går! :-) En liten fråga bara – du säger att det upptäcktes ett litet läckage i själva fönsterkonstruktionen. Är det något man tänker åtgärda innnan hyresgästerna flyttar in eller ser man inte det som något problem?

 6. Johanna
  Skrivet 18 februari, 2010 klockan 09:26 | Permalink

  Hej!
  Bra fråga! Det läckage jag beskrev upptäcktes då huset försattes i 50 Pa undertryck. Så hög tryckdifferens uppstår aldrig spontant i ett hus, utan används endast för att lättare hitta eventuella läckor. Vid stort över- eller undertryck tvingas luft genom konstruktionen, och det är då den minst täta platsen som släpper igenom luft. Fönstren är alltså tillräckligt täta, men var mindre täta än den platsgjutna betongen och infästningen av fönstren, och därför var det genom fönstren luften slapp in. Tätheten är enormt hög i Blå Jungfrun, betydligt högre än passivhuskravets gräns (som även den är rätt tuff), så inget behöver åtgärdas. Jag har ju bott där inatt, och kände inget som helst drag eller luftläckage. Ni kan med andra ord vara helt trygga med att huset är tätt när ni flyttar in. Hoppas ni kommer trivas!