Skanska

Uthyrning

I lördags hade Svenska Bostäder visning av de sista lägenheterna i etapp 1 för Stockholms stads bostadskö. En tredjedel av lägenheterna går av hävd till Svenska Bostäders interna kö (numera gemensam för Stockholms tre kommunala bostadsbolag), men alla dessa lägenheter hyrdes inte ut, och därför gick en del till Stockholms stads kö. Intresset var precis som i december stort, och jag pratade på två timmar med ett antal hundra personer. Jag vet inte om det var slump eller om ryktet spritt sig, men jag fick hursomhelst mycket fler energifrågor än på förra visningen i början av december. Det hade ju varit väldigt kul om många av de som flyttar in i projektet är miljöintresserade, men jag tror att själva projektet kommer göra många miljöintresserade med tiden också. Den här gången fungerade tyvärr inte SBoxen, som annars brukar vara den stora attraktionen, men det gick bra ändå. Bredbandet är inte inkopplat än, så SBoxen går på modem för tillfället, och det är inte helt tillförlitligt tyvärr.

En sak jag kan konstatera efter att ha haft så många studiebesök och visat projektet för så många privatpersoner är att de flesta inte har en aning om vad energi kostar. Det kan tyckas lite konstigt eftersom de allra flesta betalar sin hushållsel själva, men jag får nog inse att inte alla har energi som huvudintresse som jag… Den stora frågan har varit hur stor vatten- och värmekostnaden blir. Redan med hjälp av den enkla insatsen att de boende får betala för sin egen energianvändning ökar man med andra ord folks medvetande, och jag är övertygad om att det kommer leda till lägre energianvändning, precis som många studier visar. Men för att vara säker på det måste jag ge mig till tåls minst ett år till, tills jag börjar få in ordentligt med uppföljningsvärden.

En kommentar

  1. Sara Andersson
    Skrivet 16 februari, 2010 klockan 07:28 | Permalink

    Hej Johanna!

    Jasså, det är här du håller hus?! :)

    Spännande! Jag ska följa din blogg med stor nyfikenhet. Vi hoppas på att få bygga passivhus här i söder snart också. Om allt går vägen…