Skanska

Utvärdering av provboende

Nu har jag fått ordning på alla data från temperaturgivarna som loggade temperaturerna i visningslägenheten när jag bodde där förra veckan. Att jag bakade bullar syns som en tydlig puckel i temperaturen i köket, och den planar ut långsamt. Det visar att värme som tillförs stannar kvar länge i lägenheten, precis som planerat. Temperaturen ökade ungefär två grader under den tid jag bodde där och då var jag ändå ensam i 4 rok. I sovrummet där jag sov ökade den mer än så.

Testet är inte riktigt jämförbart med hur det kommer vara när de riktiga hyresgästerna flyttar in. Huset var inte uppvärmt innan, lägenheterna runt omkring var obebodda, och tilluften inte injusterad. Därför är temperaturen ganska ointressant eftersom den inte ger någon indikation på hur det kommer vara för hyresgästerna. Däremot är det intressant att se att min aktivitet ger så tydligt utslag på inomhustemperaturen. Nästa vinter kommer jag kunna dra mycket fler slutsatser, eftersom hela huset då kommer vara inflyttat och vi kommer mäta vatten, hushållsel och inomhustemperatur separat för alla lägenheterna. Eftersom jag är en otålig människa var det dock otroligt kul att redan nu få en liten indikation på hur huset fungerar. Det lilla jag kunde testa fungerade precis som jag förväntat mig, och det gör att jag känner mig ännu tryggare i förvissningen om att det här kommer bli ett riktigt energieffektivt hus.