Skanska

Studiebesök och nya bilder

Idag kom en stor delegation fransmän till Blå Jungfrun. De hade med sig en tolk som översatte från svenska till franska, och så blandade vi upp med en del engelska. Det är rätt svårt att ha utländska studiebesök, för jag vet aldrig vad de ska tycka är konstigt, svårt eller intressant. Idag blev det livlig debatt om sätt att mäta tätheten på, olika isoleringsmaterials fördelar och nackdelar, och fönsterluckors vara eller icke vara. Dessutom är det klurigt att ha tolk, eftersom ingen reagerar när man pratar utan först när det översätts en stund senare. Totalt sett verkade de hursomhelst nöjda med besöket, och jag pustade lättad ut.

De första husen börjar bli klara nu, och det känns både spännande och lite vemodigt. Jag tröstar mig med att jag redan i slutet av maj kommer börja få in värden på verklig energianvändning, och det ska bli otroligt kul. Men innan dess ska allt färdigställas och besiktigas. Jag tog några bilder på fasaderna mot Pepparvägen idag. Så här fina är hus 1 och 2!

3 kommentarer

 1. Etienne
  Skrivet 2 april, 2010 klockan 09:28 | Permalink

  Nästa gång, i alla fall efter juli, flera franskspråkiga hyresgäster ska kunna hjälpa till !

 2. Natalie
  Skrivet 9 april, 2010 klockan 02:30 | Permalink

  Jätteroligt att följa bygget med passivhus! Kul att se bilder och hoppas det blir fler, ska bli spännande och se utvärderingar efter boende har flyttat in.

  En undran, tycker mig se balkonger, ligger de utanför klimatskalet för att undvika köldbryggor?

 3. Johanna
  Skrivet 9 april, 2010 klockan 02:37 | Permalink

  Hej!
  Vad bra att du påminner mig; jag tog ju kort igår som jag har glömt att publicera. De kommer strax!
  Balkongerna är infästa, men med en köldbryggebrytande lösning som minimerar köldbryggan. De är inte utanpåliggande av den enkla anledningen att de är så stora att de skulle behöva många och stora pelare, som skulle ändra husens uttryck och skymma utsikten för de boende. Balkongernas utseende är en avvägning mellan solavskärmning, utomhusyta för de boende, arkitektur och energieffektivitet, och de går inte alltid hand i hand. Köldbryggan är dock så liten att till och med jag, som vurmar för att energioptimera allt, kunde acceptera den. Tack för en klok fråga!