Skanska

Täthetsprovningsresultat

Nu har den officiella rapporten från täthetsprovningen kommit, och jag vågar nu skriva den fantastiska siffran som jag bara fick muntligt på plats. Kravet för passivhus är en otäthet på högst 0,3 l/s, m2 vid 50 Pa över- och undertryck. Blå Jungfrun fick ett värde på 0,11! Det är riktigt, riktigt bra, och den här veckan ska projektet få tårta som belöning för att de gjort ett så bra jobb. Jag är så stolt!

5 kommentarer

 1. Anna Curtius
  Skrivet 4 mars, 2010 klockan 12:33 | Permalink

  Bra resultat!
  Riktigt roligt.

 2. Eric Hellsing
  Skrivet 17 mars, 2010 klockan 06:22 | Permalink

  Grattis till resultatet från täthetsprovningen!

  Jag har en liten fråga som som jag har gått och funderat en del på men som nog mest avslöjar min okunnighet på detta område. Kan det finnas en risk för att husen i Blå Jungfrun är alltför täta eller är ett sådant resultat på täthetsprovningen bara positivt?

 3. Johanna
  Skrivet 18 mars, 2010 klockan 07:13 | Permalink

  Hej Eric!
  Du är inte ensam om din tankegång. Jag tror framförallt svenskar känner att det inte är bra om hus är för täta eftersom vi har dåliga erfarenheter sedan oljekrisen, då gamla hus tätades och fick fuktskador. Skillnaden mellan de husen och Blå Jungfrun är dock stor. Gamla hus som tätas i efterhand har normalt inget mekaniskt ventilationssystem, utan är byggda med självdragsventilation, vilket innebär att fasadens otätheter släpper in och ut tillräckligt mycket luft för att man ska kunna vistas i byggnaden. Om man i ett sådant hus tätar alla små hål finns det ingenstans för luften att varken komma ut eller in, vilket får till följd att inomhusluften blir dålig och fuktig, och både människor och hus kan bli sjuka på sikt. I Blå Jungfrun, och i många andra nybyggda hus, finns mekanisk ventilation, vilket gör att det här problemet aldrig uppstår. Tvärtom är det så, att ju tätare huset är, desto bättre fungerar den mekaniska ventilationen eftersom luft inte kommer in eller ut okontrollerat på andra ställen. Därför finns det ingen gräns för hur tätt ett hus kan vara, förutsatt att det finns mekanisk ventilation. Resultatet för Blå Jungfrun är mycket glädjande, och viktigt eftersom det gör att inte ovärmd luft läcker in eller uppvärmd luft läcker ut. Tätheten är avgörande för energieffektiviteten.
  Hoppas detta bringar klarhet. Om du har följfrågor hoppas jag att du skriver igen!

 4. Mikaela
  Skrivet 20 april, 2010 klockan 09:55 | Permalink

  Hej! Jättespännande att läsa din blogg! Jag undrar om den mekaniska ventilationen låter mycket i lägenheterna? Bor själv i ett hus som är byggt 1980 där ventilationen låter mycket.
  Mvh Mikaela

 5. Johanna
  Skrivet 20 april, 2010 klockan 10:05 | Permalink

  Hej Mikaela!
  Bra fråga! Vi har ljudtestat det första huset, och uppnår ljudklass B, vilket är bra. Passivhuskriterierna ställer krav på minst ljudklass B från ventilationen i sovrum just för att man som boende inte ska störas av ventilationsljud. Jag har vistats mycket i husen, och upplever inte alls att ventilationen låter. Naturligtvis är man olika känslig för ljud, men vi har ansträngt oss för att det ska låta så lite som möjligt från ventilationen, så jag har gott hopp om att alla kommer trivas.