Skanska

Täthetsprovning hus 3

Idag täthetsprovade vi hus 3. Det går fortare och fortare allteftersom vi blir mer rutinerade. Fast idag konstaterade Martin från Dry-IT att läckflödet var oväntat högt. Jag blev nervös, tills det visade sig att ett fönster på översta våningen stod öppet. Och det trots att jag gått ett varv och kontrollerat alla lägenheterna! När väl fönstret var stängt gick det utmärkt att mäta. Det officiella värdet kommer publiceras så fort jag fått det.

Jag kan däremot redan nu stolt berätta vad värdet blev i hus 2: 0,05 l/s, m2! Det är riktigt, riktigt lågt och otroligt roligt. Som jämförelse kan jag nämna att för att få kalla ett hus för passivhus krävs ett läckflöde på högst 0,3 l/s, m2, så hus 2 är alltså 6 gånger tätare än kravet. Nu går jag och grunnar på vad jag ska belöna alla ute på bygget med. För att man ska fira när det går bra är jag mycket övertygad om.

6 kommentarer

 1. Ellinor
  Skrivet 14 juli, 2010 klockan 05:26 | Permalink

  Hejsan!
  Hur är det med temperaturen i husen i denna hetta?
  Jag flyttar in i september och då är det förmodligen svalare, men det kommer ju fler somrar!

 2. Framtida hyresgäst
  Skrivet 25 juli, 2010 klockan 09:13 | Permalink

  Hej,

  Tack för en jätteintressant blog!

  Ska flytta in hus 4 i månadsskiftet nov/dec och undrar om det är någon skillnad i hur husen är byggda. Alltså, är det samma teknik som används för alla fyra husen eller använder ni er av några varianter (som skulle kunna jämföras med varandra)?

 3. Johanna
  Skrivet 26 juli, 2010 klockan 06:58 | Permalink

  Hej Ellinor!
  Jag vet faktiskt inte! Jag har inte fått mätvärdena än, så jag kan tyvärr inte svara på vad det är för temperatur i lägenheterna. Det är förmodligen ganska varmt eftersom det har varit varmt ute så länge, men vi har verkligen tagit i för att undvika övertemperaturer, så förhoppningsvis är det inte lika illa som i andra, mer utsatta hus. Husen har rimliga fönsterytor istället för stora uppglasade fasader, fönstren är öppningsbara (utom vissa som vetter mot balkongen), i princip alla söderfönster är skuggade av balkongen ovanför, och de fönster som inte är det har persienner. Någon som bott i huset under värmeböljan får gärna berätta hur det var!

 4. Johanna
  Skrivet 26 juli, 2010 klockan 07:00 | Permalink

  Hej!
  Vad roligt att du uppskattar bloggen! Alla fyra husen byggs med samma teknik. Det hade absolut kunnat vara intressant att testa lite olika varianter i de olika husen, men vi har valt att köra på en metod vi tror på i alla husen i stället. Fördelen är bland annat att vi får ett stort statistiskt underlag vid uppföljningen av den faktiska energianvändningen.

 5. Emelie Westerlun
  Skrivet 26 juli, 2010 klockan 05:41 | Permalink

  Hej!

  Det har varit svettigt i huset nu under dessa varma veckor, lite som att luften har stått stilla inne. Att vädra har inte hjälpt eftersom det har varit samma temperatur inne som ute. Men tror knappast det har någonting med husets konstruktion att göra, snarare söderläget som gör att solen gassar på ganska bra mot huset. Men det är bara att slå på fläkten se glad ut :)

 6. Johanna
  Skrivet 27 juli, 2010 klockan 06:41 | Permalink

  Hej Emelie!
  Vad roligt att höra hur ni haft det under sommaren! Jag förstår att det har varit varmt; det har nog de flesta upplevt den här sommaren. Hoppas att du fortsätter trivas!