Skanska

Sista inflytten

Idag flyttar de sista hyresgästerna in i Blå Jungfrun. Det känns otroligt roligt att alla nu har tillgång till sina lägenheter, men också lite vemodigt att projektet är avslutat. Jag fortsätter ju att följa upp energianvändningen, men den intensiva studiebesökstiden är nu förbi.

Hoppas att ni som har glädjen att ha fått hyreskontrakt kommer stormtrivas!

17 kommentarer

 1. Eric Hellsing
  Skrivet 21 november, 2010 klockan 08:49 | Permalink

  Hej Johanna!

  Ja, det är verkligen trevligt att alla hyresgäster nu flyttat in i området. :-)

  Min familj börjar dock bli bekymrad över hur det kommer att vara att bo i vår lägenhet i hus 1 nu i vinter. Vi upplever nämligen lägenheten som mycket kall trots att vi är fem personer som bor här och alstrar kroppsvärme samt att vi dessutom är flitiga både på att använda ugnen och andra värmealstrande hushållsapparater (bl.a. torktumlaren som går nästan dagligen).

  Innetemperaturen sjunker konstant och vi har varit tvungna att använda komplementvärmarna rätt mycket sedan mitten på oktober för att inte få en alltför odräglig innetemperatur.
  Vi har varit i kontakt med flera grannar i vårt hus för att kolla upp hur de har det i sina lägenheter och det är tydligt att många upplever lägenheterna som mycket kalla. En granne som bor mitt i huset säger att lägenheten är iskall och denne måste därmed köra komplementvärmarna dygnet runt sedan ett tag tillbaka.

  Jag tycker att den situation vi upplever inte är i linje med de fina beskrivningarna av hur det skulle vara att bo i dessa hus. Enligt den information som Svenska Bostäder och Skanska gått ut med skulle komplementvärmarna endast behöva användas vid köldknäppar (vi har behövt använda dessa sedan utetemperaturen understigit 5 plusgrader – inte en köldknäpp i mina ögon särskilt med tanke på att vi bor i Sverige). Det framstod även att komplementvärmarna bara skulle behöva användas korta stunder vid dessa köldknäppar… Vi har heller inte varit bortresta under denna period – så lägenheten kan inte ha blivit kall av denna anledning.

  Hur ska det nu bli i veckan när temperaturen kommer att krypa ner mot 10 minusgrader, för att inte tala om resten av vintern? Hade vi vetat att det skulle börja bli kallt inne redan vid 5 plusgrader ute hade vi nog tvekat till att flytta till Blå Jungfrun och övervägt ett boende i mer konventionella hus.

  Kan det vara något som inte stämmer med inställningarna (t.ex. temperaturen på tilluften) i husen? Det vore intressant att höra om hyresgästerna i övriga hus upplever samma problem.

 2. joy ones
  Skrivet 23 november, 2010 klockan 12:29 | Permalink

  Tycker att lägenheten är toppen ska först nu sova i lägenheten ska bli kul. Alt är en lyx och att det är så stort är helt super…:) Alla i området som jag har träffat värka trevliga…
  MVH joy

 3. lena van Bruggen
  Skrivet 29 november, 2010 klockan 09:06 | Permalink

  Hej!

  Vi bor i hus tre och är tre personen varav ett litet barn i en fyra på 100 km med öppen planlösning. Lägenheten håller ganska jämna 20 grader eller lite mer när vi är hemma, någon morgon var det 19,3 nu när det var blåsigt och kallt ute.
  Vi är borta hela dagarna och när vi kommer hem brukar det vara lite under 20 grader. Än så länge har vi inte kört någon värme förutom i badrummet där det blir ganska fuktigt och med rå luft.
  Blir spännande att se hur huset håller sig nu när det blir kallt på riktigt!
  Det är skönt nu när tvättstugan öppnats i hus fyra, har varit hopplöst att få tvättid fram tills nu!

 4. Skrivet 30 november, 2010 klockan 08:23 | Permalink

  Några av oss i Hus 4, som flyttade in nu under föregående vecka och strax innan dess, har haft problem med balkongdörren då “låshasparna” som skall förankra balkongdörren i dörrkarmen inte har åkt ut och in i hålen i dörrkarmen ordentligt. För oss så var bara 1 av 3 haspar fungerande. Så i mitten av vecka 47 när det blåste så mycket och snöade så blåste det till och med in snö(!) i lägenheten.

  Så länge vi hade problem med balkongdörren så vaknade vi alltid med 16 – 17 grader (i mitten av lägenheten, så i sovrummet var det nog en smula kallare) men när Skanska väl fick tummen ur och dök upp (en vecka efter felanmälan) så fanns det inga reservdelar som skulle ta några veckor att få levererade. Så det är provisoriskt fixat genom att de helt enkelt skruvade fast dörren i dörrkarmen. Så om ni ser några som kryper ut på balkongen genom fönstret så är det vi. :)

  Vi får se när de dyker upp igen för att fixa detta permanent. Men nu när det åtminstone är tätt så ingen kalluft smiter in så ligger temperaturen strax under 22. Visserligen har vi använt komplementsvärmarna dygnet runt senaste dagarna för att få upp temperaturen snabbare. Vi har dem dessutom på max (skruvat bort den där spärrskruven, efter uppmaning av SB), förhoppningsvis så håller sig värmen.

  Men kontrollera fönster och balkongdörr så de sitter ordentligt, testa tryck på balkongdörren längst upp, i mitten och längst ned i kanten mot dörrkarmen, ger balkongdörren med sig så kan det vara samma problem där. Eller testa helt enkelt att öppna dörren och “stäng” med handtaget så ser du om alla haspar i dörren åker ut och förankrar dörren i dörrkarmen om dörren är stängd.

  Hoppas det kanske hjälper.

 5. Skrivet 30 november, 2010 klockan 10:11 | Permalink

  Jag kom på en fråga till dig Johanna, som du kanske kan svara på :)

  Hur/när mäts varmvattnet, d.v.s. när debiteras varmvatten för mig? För att ta ett exempel ur verkliga livet för att kanske klargöra min luddiga fråga:
  Jag står och tvättar händerna i badrummet, jag har kranen vriden längst åt vänster för att så mycket varmvatten som möjligt skall spola ur kranen och så lite kallvatten som möjligt, jag hinner tvätta händerna och skölja av dem innan vattnet hunnit bli varmt. Jag stänger kranen och några timmar senare så gör jag samma sak. Vattnet är kallt denna gång också då det varma vattnet från förra gången har legat i ledningarna och blivit kallt och vattnet hinner inte bli varmt denna gång heller. Hur mycket varmvatten ligger i ledningarna som jag blir debiterad som jag inte kan använda?

  Hoppas du förstår min fråga! :) Tack på förhand!

 6. Johanna
  Skrivet 1 december, 2010 klockan 12:02 | Permalink

  Hej!
  Tack för ditt mycket välformulerade inlägg! Jag har lite svårt att svara på vad det du och dina grannar upplever beror på, men jag ska göra ett försök.
  Jag följer energianvändning och temperatur i husen, och har värden fram till den sista oktober hittills. På dem ser inte inomhustemperaturen ut att vara för låg, och inte heller verkar tilläggsvärmen användas mer än förväntat. Jag tittar på värme, el, vatten och temperatur separat eftersom det är så många lägenheter, så jag kan inte svara på hur mycket värme som används i respektive lägenhet i förhållande till inomhustemperatur. Hittills har jag som sagt dock inte sett något som ser oroväckande ut.
  Däremot kanske du inte har fått riktigt korrekt information. Jag vet inte vilken lägenhet du bor i, men beroende på läge och storlek har lägenheterna mycket varierande värmebehov. En stor hörnlägenhet längst ner eller högst upp i huset har ett betydligt större värmebehov än en liten mittlägenhet, vilket också avspeglar sig i avdraget som har gjorts på respektive hyra. Det är därför inte riktigt så enkelt som att komplementsvärmen bara kommer behövas vid köldknäppar, utan vissa lägenheter kommer behöva dem en del under vinterhalvåret, medan andra inte kommer behöva dem alls. Fråga gärna Svenska Bostäder om vilket avdrag för värme som gjorts för just er lägenhet, så får ni en uppfattning om vad det förväntade värmebehovet för just er är. Då är det viktigt att tänka på att detta avdrag är gjort för 20C inne. Idag tycker många att 20C är för kallt (min man klagar tex högljutt på att det är för kallt hemma hos oss trots att vi har 21C), så om ni vill ha varmare inne än 20C ökar värmebehovet.
  Slutligen skulle jag gärna vilja veta vilket hus du bor i. Det skulle kunna vara så att tilluften är för kall, precis som du föreslår, och det kan jag be Svenska Bostäders drifttekniker kolla.
  Jag hoppas detta klargjorde lite. Hör gärna av dig även framöver så att jag får veta hur det går!

 7. Johanna
  Skrivet 1 december, 2010 klockan 12:03 | Permalink

  Hej!
  Vad trevligt att du trivs! Jag hoppas att du kommer fortsätta att vara lika nöjd. Själv är jag, som jag skrivit många gånger, avundsjuk på er som bor i Blå Jungfrun, så njut!

 8. Johanna
  Skrivet 1 december, 2010 klockan 12:05 | Permalink

  Hej!
  Vad roligt att höra att temperaturen är ok hos er. Jag ser väldigt mycket fram emot att få värdena för november för att se hur temperaturen och energianvändningen har sett ut nu när det har varit ordentligt kallt.

 9. Johanna
  Skrivet 1 december, 2010 klockan 12:08 | Permalink

  Hej!
  Tack för info. Det låter kallt med 16 grader inne, så jag är glad att problemet åtminstone tillfälligt är löst. En stor nyckel till energieffektivitet i passivhus är just täthet, så det ställer onekligen till det när en dörr inte går att stänga. Hoppas att ni snart får hjälp att laga dörren permanent!

 10. Johanna
  Skrivet 1 december, 2010 klockan 12:27 | Permalink

  Hej!
  Jag förstår absolut din fråga. Förhoppningsvis är detta med kallt vatten trots att du vrider kranen mot varmt inte något problem i Blå Jungfrun. Husen är nämligen, precis som många andra nybyggda hus, utrustade med varmvattencirkulation. Det betyder, att varmt vatten hela tiden cirkulerar i schakten för att undvika just väntetider på varmvatten, men det kan ändå ta en liten stund att få varmt vatten. Varmvattenmätaren består av en flödesmätare in i lägenheten, så du debiteras för den andel varmvatten du ber om, även om det den första korta tiden inte är varmt. Kostnaden för varmvatten är så pass låg att den lilla kostnad du debiteras för det eventuella korta dröjsmålet är mycket låg även på årsbasis.
  Hoppas du trivs i Blå Jungfrun!

 11. Iris Jönsson
  Skrivet 5 december, 2010 klockan 08:05 | Permalink

  Hej alla grannar på Vaniljvägen!
  Jag undrar om det är några som vill starta en gårdsförening?
  Kontakta mig, Iris Jönsson
  Jag bor på Vaniljvägen 9, 4 tr
  Mail:imcjonsson@live.se

 12. lena van Bruggen
  Skrivet 7 december, 2010 klockan 08:24 | Permalink

  Hej Iris!
  Kul ide’ med en gårdsförening! Hoppas många vill vara med…..gemenskap är ju en del av livet! Hoppas du får många som hör av sig till dig. En “inflyttnings gårdsfest” vore kul tycker jag så vi lär känna varandra lite! MVH lena

 13. Eric Hellsing
  Skrivet 7 december, 2010 klockan 09:11 | Permalink

  Hej Johanna!

  Ett stort tack för ditt svar. Jag har varit i kontakt med Svenska Bostäder angående innetemperaturen och fick då beskedet om att temperaturen i tilluften skulle ökas. Vad jag förstår är det en hel del andra boende som också klagat på att det varit alldeles för kallt inomhus. I min lägenhet har vi inte kommit upp i 20 grader tidigare trots att alla komplementvärmare varit på dygnet runt. Temperaturen har legat runt 18-19 grader.

  Sedan i söndags tycker jag dock att man börjar märka av att inomhustemperaturen blivit mycket behagligare, troligtvis som en följd av att man ökat temperaturen på tilluften. Det känns bra! :-)

  Jag är

 14. Johanna
  Skrivet 8 december, 2010 klockan 07:12 | Permalink

  Hej!
  Vad bra att det verkar lösa sig. Ja, tilluftstemperaturen har höjts nu när det varit så väldigt kallt ute, och det är skönt att höra att ni märker skillnaden. Det är jättebra att du och andra hör av er när något känns fel, så får vi och Svenska Bostäder chans att antingen förklara eller åtgärda. Hoppas att ni kommer trivas nu!

 15. Emelie
  Skrivet 8 december, 2010 klockan 03:08 | Permalink

  Hej!

  Har än så länge aldrig haft värmarna påslagna, och temperaturen ligger runt 20grader hela tiden. Ändå öppnar jag balkongdörren ofta då jag röker. Även nu när det var 15 minus ute så höll sig värmen kvar.

 16. Johanna
  Skrivet 9 december, 2010 klockan 02:47 | Permalink

  Hej!
  Kul att höra! Precis som vi räknat med är värmebehovet väldigt olika beroende på var lägenheten är, och även hur mycket tillskottsvärme man själv som hyresgäst tillför i form av kroppsvärme och hushållsel.

 17. Skrivet 24 december, 2010 klockan 12:21 | Permalink

  Hej! Tack för info. Det låter kallt med 16 grader inne, så jag är glad att problemet åtminstone tillfälligt är löst. En stor nyckel till energieffektivitet i passivhus är just täthet, så det ställer onekligen till det när en dörr inte går att stänga. Hoppas att ni snart får hjälp att laga dörren permanent!